Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen en beperkingen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

De belangrijkste pijler van de fysiotherapie is de oefentherapie of bewegingstherapie. Met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten, verbetering van de algemene conditie, aanleren van een betere houding of een beter evenwicht. Onderdelen van oefentherapie zijn dan ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.
Een bekende vorm van fysiotherapie is massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding. Soms maakt de fysiotherapeut gebruik van apparatuur zoals ultrageluid, interferentie en UKG.