Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging die door het hele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid.
Met adem- en ontspanningsoefeningen kunnen mensen leren hun eigen spanning te regelen via aandacht, houding, beweging en ademhaling.

Er zijn vier categorieën van gezondheidsproblemen waarbij de therapie veel wordt toegepast:

 • Klachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatie, migraine, chronische vermoeidheid, slaapproblemen en gespannenheid
 • Psychische problemen zoals angst, depressies, fobieën en trauma´s
 • Functionele problemen van houding, adem en beweging, zoals rug- en nekklachten, chronische pijn, RSI, whiplash en astma
 • Spanningsproblemen met een duidelijke lichamelijke oorzaak, zoals spanningen door ziekte en lichamelijke aandoeningen.

Ademhalen is een beweging die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Ademhalen gaat vanzelf en vaak onbewust. Normaal gesproken past je ademhaling zich ongemerkt aan aan je lichaamsactiviteit: Als je stilzit adem je rustig, ben je lichamelijk actief, dan wordt je ademhaling sneller.

Hyperventilatie betekent letterlijk “verhoogde ademhaling”. Iemand met hyperventilatie ademt sneller en dieper dan normaal, vaak zonder dat hij het zelf beseft. Hyperventilatie wordt nagenoeg altijd veroorzaakt/ getriggerd door spanning en angst. Je lichaam reageert daarop door stresshormonen aan te maken: het hart gaat sneller kloppen en ook de ademhaling wordt sneller. Door de diepe snelle ademhaling krijg je te veel zuurstof binnen en verdwijnt veel kooldioxide uit het bloed. Zo verandert de chemische samenstelling van het bloed en dat veroorzaakt klachten zoals:

 • duizeligheid/licht in het hoofd
 • benauwd gevoel alsof je geen lucht meer krijgt
 • flauwvallen
 • misselijkheid
 • hartkloppingen
 • onwerkelijk gevoel
 • pijn op de borst

De klachten kunnen beangstigend werken en er kan paniek ontstaan waardoor de ademhaling nog meer kan ontregelen.

De Methode Van Dixhoorn wordt door een aantal zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering. Check de polis of neem contact op met de zorgverzekeraar om zeker te zijn dat de behandelingen worden vergoed. Bekijk hieronder het vergoedingsoverzicht 2022.

Het overzicht van alle vergoedingen m.b.t. Dixhoorn.

Pakket Vergoeding
Plus Max. € 50/dag, max 300 p/j
Extra Max. € 50/dag, max 350 p/j

LET OP: Er is geen vergoeding als ASR/ de Amersfoortse de risicodrager is. Wel als VGZ of Avero Achmea de risicodrager is.

Geen vergoeding in 2022

Geen vergoeding in 2022

Pakket Vergoeding
Zelf Bewust- AV instap Geen vergoeding
Zelf Bewust- AV opstap Geen vergoeding
Zelf Bewust- AV doorstap Geen vergoeding
Alles verzorgd- AV instap Geen vergoeding
Alles verzorgd- AV budget Geen vergoeding
Alles verzorgd- AV standaard Max. € 40/dag, max 200 p/j
Alles verzorgd- AV extra Max. € 40/dag, max 400 p/j
Alles verzorgd- AV optimaal Max. € 40/dag, max 600 p/j

Geen vergoeding in 2022

Pakket Vergoeding
Optimaal aanvullend 1 Geen vergoeding
Optimaal aanvullend 2 Max. € 40/beh., max 350 p/j
Optimaal aanvullend 3 Max. € 40/beh., max 500 p/j
Pakket Vergoeding
AON Vitaal 1 Geen vergoeding
AON Vitaal 2 Max. € 45/dag, max 250 p/j
AON Vitaal 3 Max. € 45/dag, max 500 p/j
AON Vitaal 4 Max. € 45/dag, max 750 p/j

LET OP: Er is geen vergoeding als ASR/ de Amersfoortse de risicodrager is. Wel als VGZ of Avero Achmea de risicodrager is.

Wanneer er een vergoeding voor AOT plaatsvindt vanuit het alternatieve pakket of een pakket beweegzorg, wordt het maximale bedrag gedeeld met andere therapieën die vanuit deze vergoedingsregeling al zijn vergoed.